Aandoening van de Oesofagus

Om te weten wat voor aandoeningen je aan de Oesofagus kunt hebben, is het misschien verstandig om te weten wat de Oesofagus is en waar het uit bestaat. Zo bestaat de slokdarm, oftewel Oesofagus, uit vier lagen. Namelijk de slijmvlies, op een elastische laag, een spierlaag en een sereuse laag met bloedvaten en zenuwweefsel.

Om de Oesofagus liggen de twee lagen kringspieren en een laag lengtespieren die met elkaar onderling verbonden zijn. Deze spiergroepen liggen spiraalvormig om de Oesofagus, zodat de samentrekking ervan het voedsel naar de maag wordt gestuwd. Deze bewegingen noemt men peristaltiek, wat omsluitend samentrekken bedoeld.

Oesofagus ontsteking

De ontsteking van de Oesofagus komt voor als een verschijnsel van spruw, infecties of na het inslikken van heet voedsel of bijtende vloeistoffen. Kinderen hebben dan ook vaker last van een Oesofagus onsteking, wanneer ze bijvoorbeeld bleekwater hebben gedronken.

Wanneer een volwassen iemand last heeft van een Oesofagus ontsteking dan komt dat vaak door het herhaaldelijk opborrelen van de zure maaginhoud in de Oesofagus. Zo werkt de afsluiting van de overgang van de slokdarm naar de maag niet meer goed. Dit wordt ook wel de cardia genoemd. Het is mogelijk dat er ook in dat gebied zweren kunnen ontstaan.

De symptomen van een Oesofagus ontsteking

De symptomen van Oesofagus zijn vrijwel altijd hetzelfde. Je hebt last van een pijnlijk en brandend gevoel achter het borstbeen in het verloop van de slokdarm. Je zult vooral pijn voleen bij het slikken en een gevoel hebben van brandend zuur.

Wanneer er een zweer is in het gebied van de overgang van de maag naar de slokdarm, dan zul je vooral pijn op de plaats waar het borstbeen eindigt voelen. Het is ook goed mogelijk dat het slijmvlies van de Oesofagus rood gezwollen is en zweren vertoont.

Copyright 2014 http://www.slokdarm.com