Barrett Slokdarm

Mensen die veel last hebben van brandend maagzuur moeten daar altijd mee oppassen. Iedereen heeft wel een keer brandend maagzuur, dat is helemaal niet erg. Als het echter vaak terugkomt en in frequentie blijft toenemen is het verstandig om dit te laten onderzoeken. Het kan erop wijzen dat de onderste slokdarmspier niet meer goed kan functioneren. Deze beschermt de slokdarm en zorgt ervoor dat de maagsappen niet weer terug omhoog de slokdarm in kunnen komen. Als de onderste slokdarmspier niet meer goed kan sluiten zullen de brandende maagsappen regelmatig de slokdarm in kunnen stromen. Na verloop van tijd zal dit het slijmvlies van de slokdarmwand aantasten. Hier gaat echter wel een proces van jaren overheen. Mensen met een Barrett slokdarm hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker.

Barrett slokdarm diagnose

Als het vermoeden bestaat dat u te maken heeft met een Barrett slokdarm dan zal een arts waarschijnlijk een endoscopie willen uitvoeren om de slokdarm uitvoerig te kunnen bestuderen. Eventueel wordt er een stukje weefsel verwijderd en onderzocht. Op deze manier kan de diagnose Barrett slokdarm bevestigd worden.

Barrett slokdarm behandeling

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. Bij de zogenaamde endoscopische resectie wordt het aangetaste weefsel uit de slokdarm verwijderd. Dit gebeurd door middel van een endoscoop. Een andere veelgebruikte behandeling bij een Barrett slokdarm is een radiofrequente ablatie. Bij deze behandeling wordt de aangetaste slokdarmwand kortdurig verhit. Hierdoor zal de buitenste laag afsterven waardoor het originele slijmvlies weer zal terugkeren. Naast deze beide behandelingen bij een Barrett slokdarm zijn er nog een aantal behandelingen die minder frequent worden uitgevoerd. Dit kan zijn door middel van chirurgie (operatieve verwijdering van de slokdarm), Argonplasma coagulatie (via een endoscoop wordt door middel van argongas het aangetaste weefsel weggebrandt) of door fotodynamische therapie (lichtgevoelig medicijn die in het aangetaste weefsel gaat zitten waarna deze met een laser behandeld kan worden).

Copyright 2012 http://www.slokdarm.com