Oesophagus

De Oesophagus is bij mensen opgebouwd uit vier lagen, die van binnen en buiten zijn. Het begint met slijmvlies op een elastische laag, een spierlaag en een sereuse laag met bloedvaten en zenuwweefsel. Om de Oesophagus liggen twee lagen kringspieren en een laag lengtespieren die onderling met elkaar verbonden zijn.

Deze spiergroepen liggen dan ook spiraalvormig om de Oesophagus. Hierdoor wordt de samentrekking van ervan het voedsel naar de maag gestuwd. Deze bewegingen worden ook wel peristaltiek genoemd, wat omsluitend samentrekken betekent.

Oesophagus ontsteking

Bij een Oesophagus ontsteking is er sprake van een verschijnsel van infectieziekten, spruw en na het inslikken van heet voedsel of bijtende stoffen. Dit komt dan ook vaak voor bij kinderen die bleekwater hebben gedronken.

Bij volwassen echter komt een slokdarmontsteking ook wel eens voor door het herhaaldelijk opborrelen van zure maaginhoud wat ook wel reflux oesophagitis genoemd wordt. De afsluiting bij de overgang van de slokdarm naar de maag, de cardia, werkt dan eigenlijk niet goed meer. Het is goed mogelijk dat in dat gebied ook zweren kunnen ontstaan.

Verschijnselen van een Oesophagus ontsteking

De symptomen van een Oesophagus ontsteking zijn bijvoorbeeld een brandend en pijnlijk gevoel achter borstbeen, in het verloop van de slokdarm. Je zult vooral pijn voelen bij het slikken. Het is een gevoel van brand zuur en een verhoogd slijmvorming in zowel de Oesophagus als in de mond.

Als er een zweer is in het gebied van de overgang van de Oesophagus naar de maag, dan is er pijn op de plaats waar het borstbeen eindigt. Wanneer er met een speciaal instrument in de Oesophagus wordt gekeken, blijkt er vaak dat het slijmvlies rood gezwollen is en eventueel zweren vertoont.

Copyright 2014 http://www.slokdarm.com