Pijn aan slokdarm

Heb je pijn aan slokdarm? De slokdarm is een 30 cm lange gespierde buis die het voedsel vanaf het moment dat je het doorslikt actief naar de maag vervoerd wordt. Het zijn de spieren in de slokdarm die het voedsel naar beneden persen. Je kunt dan ook snel pijn in slokdarm krijgen.

Pijn slokdarm komt dan ook voor in verschillende vormen en er zijn dan ook diverse ziekten en afwijkingen aan de slokdarm die klachten kunnen veroorzaken. De pijn slokdarm maag verschillen afhankelijk van het probleem dat de klachten veroorzaakt. Vaak hebben de klachten te maken met het niet goed doorvoeren van voedsel.

Pijn in slokdarm door een hartaanval?

pijn slokdarm wordt vaak niet als zodanig herkend. Zo worden er namelijk regelmatig mensen opgenomen met klachten die doen denken aan hartproblemen. Echter is de pijn in borststreek niet van hartproblemen of een hartaanval, maar in veel gevallen lijkt het om slokdarm pijn te gaan.

De pijn slokdarm maag kan verschillende oorzaken hebben zoals een ontsteking, verkramping van de spieren of irritatie in de slokdarmwand. Hieronder vindt je de meest voorkomende pijn slokdarm die je kunt hebben.

Meest voorkomende slokdarm pijn

Gastro-oesafagaal reflux

Als er maagzuur terug de slokdarm instroomt ontstaan er klachten. Veel mensen hebben wel eens last van brandend maagzuur, een bekend fenomeen. Maar als dit erg vaak gebeurt, kunnen er grotere problemen ontstaan zoals een slokdarmontsteking. Daarbij voelt de patiënt pijn in de borstreek die kan variëren van zeurend tot een felle pijn.

Slokdarmspasme

Bij slokdarmspasme is er sprake van een verkramping van de spieren in de slokdarmwand. Dit kan vrij plotseling en aanvalsgewijs plaatsvinden. Omdat de spasmen meestal in het onderste gedeelte van de slokdarm plaatsvinden en deze bij ernstige verkramping uitziet als een soort notenkraker of kurkentrekker, noemt men deze afwijking ook wel een notenkraker- of kurkentrekkerslokdarm. Tijdens een aanval vernauwd de slokdarm zich en kan voedsel er niet goed doorheen. Aanvallen kunnen zeer frequent zijn maar ook af en toe voorkomen.

Achalasie

Achalasie is ook een bewegingsstoornis van de slokdarm maar deze keer wordt het veroorzaakt door slecht werkende, of niet aanwezige zenuwen in het onderste deel van de slokdarm. Hierdoor kan het sluitspiertje dat zich tussen maag en slokdarm bevindt niet meer goed ontspannen waardoor het niet meer goed opent. Dit heeft tot gevolg dat voedsel niet goed doorgevoerd wordt.

Slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de slokdarm. Ook dat veroorzaakt verslechterde doorvoering van het voedsel. De tumor wordt uiteraard op een gegeven moment voelbaar. Dit zorgt voor klachten bij het slikken, vooral bij een carcinoom die hoog in de slokdarm zit.
Heeft u last van slokdarm pijn, pijn in de borststreek of andere klachten? Ga er altijd mee naar de dokter!

Copyright 2014 http://www.slokdarm.com