Slokdarmzweer

Een slokdarmzweer of zweer slokdarm komt steeds vaker voor, maar wat is de slokdarm eigenlijk. De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 25 cm lengte die vanuit de keelholte door de borstholte en middenrif naar de maag loopt.

Voedsel wat ingeslikt wordt zal via de peristaltiek naar de maag getransporteerd worden. Deze is zo effectief ontworpen, dat wanneer je zelfs op je hoofd gaat staan, alles hoe dan ook naar de maag toegaat. Het hebben van een slokdarmzweer is dan ook erg vervelend en hieronder vertellen we je wat het precies inhoudt.

Wat houdt een slokdarmzweer in?

De slokdarmzweer wordt ook wel de Ulcus Oesofagi genoemd en het verwijst eigenlijk naar de beschadiging van het slijmvlies aan de binnenkant van de slokdarm. Wanneer je een slokdarmzweer hebt dan is de beschadiging dieper dan bij een slokdarmontsteking.

De slokdarmzweren komen dan ook voor in de onderkant van de slokdarm. De zweren worden vaak geassocieerd met het vaak last hebben van terugvloeiend maagzuur. Dan wordt er gesproken over een gastro-esofagaal reflux.

Wat zijn de oorzaken van een zweer slokdarm?

  • GERD (gastro-oesofageale reflux). Dit is een aandoening die optreedt wanneer maagzuur terugstroomt in de slokdarm. Het is de meest voorkomende oorzaak van slokdarmzweren.
  • Infectie van de slokdarm. Dit wordt veroorzaakt door bepaalde soorten schimmels, bacteriën of virussen zoals herpes simplex virus 1 (HSV-1) of cytomegalovirus (CMV).
  • Irriterende stoffen die de slokdarm beschadigen. Deze omvatten sigarettenrook, alcohol en bepaalde medicijnen.
  • Frequent / hevig braken.
  • Langdurig gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmende geneesmiddelen).
  • Bepaalde behandelingen die worden uitgevoerd op de slokdarm, zoals chemotherapie en bestraling.

Het behandelen van een slokdarmzweer

Er zijn verschillende behandelingen voor het behandelen van een slokdarmzweer. Dit kunnen medicijnen zijn om de hoeveelheid zuur in je maag te verminderen. Maar ook het stukje van je bed iets omhoog plaatsen kan een reflux tegengaan.

Het stoppen met drinken van alcohol en stoppen met roken helpt hier ook goed bij. Daarnaast heb je ook medicijnen om een mogelijke infectie te behandelen. Het vermijden van irriterende medicijnen zoals Ibuprofen en aspirine hoort ook bij één van de behandelingen.

Copyright 2014 http://www.slokdarm.com