Spastische slokdarm

Indien je last hebt van een spastische slokdarm, dan is er eigenlijk een stoornis in de beweging van de slokdarm aanwezig. Als je een spastische slokdarm kun je last krijgen van plotselinge krampen in de spieren die normaal gesproken het eten naar beneden duwen.

Helaas krijgt de slokdarm een zeer nauwe doorgang en hierdoor kan voedsel er niet goed doorheen komen. De hevigheid van de krampaanvallen kan per persoon verschillen. Maar hoe kom je eigenlijk aan een spastische slokdarm?

Wat zijn de oorzaken van een spastische slokdarm?

Helaas is een duidelijke oorzaak van een spastische slokdarm niet aan te wijzen. Er is echter wel bekend dat factoren zoals spanning en stress een grote rol spelen. Spanning en stress vergroten zeker de kans om last te krijgen van een spastische slokdarm. Maar ook het eten van warm en koud voedsel kan voor een spastische slokdarm zorgen.

De krampen die je in je slokdarm voelt kunnen ook pijn veroorzaken. De pijn zal vooral in je borstbeen aanwezig zijn, maar de pijn kan ook voorkomen in de keel, armen of schouderbladen. Veel mensen verwarren de pijn op de borst al snel met hartklachten.

Maar naast de pijntjes kun je ook last hebben van een benauwd gevoel en kan ook het voedsel niet goed doorgezakt zijn door de nauwe doorgang. Deze klachten zul je normaal gesproken alleen tijdens de krampen zelf krijgen.

Als je dus last hebt van een spastische slokdarm kun je dus het beste spanningen en stress het beste vermijden. Daarom wordt het ook aangeraden om rustig te eten en goed je eten te kauwen. Drink daarnaast ook voldoende tijdens het eten en het liefste na iedere hap een slok.

Kan een spastische slokdarm behandeld worden?

Een spastische slokdarm kan vaak op diverse manieren behandeld worden. Het is mogelijk om bij hevige pijn medicijnen te krijgen, maar een andere optie is ook de slokdarm oprekken. Dit kan een arts doen door een endoscoop in te brengen waarbij aan het uiteinde een ballon vastzit.

Deze ballon zal dan vervolgens opgeblazen worden en hierdoor zal de doorgang groter worden. In hele uiterste gevallen zal de arts sneetjes in de spieren van de slokdarm aan moeten brengen om van de verkrampingen af te helpen. Dit wordt ook wel myotomie genoemd.

Copyright 2014 http://www.slokdarm.com